Så var den här i år igen; alla helgons dag. I år infaller den för ovanlighetens skull på samma dag som allhelgonadagen. Skillnad? Allhelgonadagen infaller alltid 1 november. Alla helgons dag infaller den lördag som kommer mellan 31 oktober och 6 november.
 
I år råkar det alltså vara samma dag. Och båda har sitt förflutna i kristna traditioner om att fira de som har helgonförklarats. Att alla helgons dag i Sverige infaller på en lördag hade att göra med att man under 50-talet ville införa en allmän arbetsfridag (då jobbade man alltså även på lördagar). Men traditionsenligt fick 1 nov vara kvar i kalendern som en högtidsdag, även om den inte är röd.
 
Okej. Så firandet av helgon alltså. Jag vet inte om det var så man firade förr tiden, men det har blivit tradition att tända ljus på kyrkogårdarna runt om i landet.
 
Tända ljus vid gravarna för att det står så i kalendern och för att alla andra gör det.
 
Visst, det brukar vara väldigt mysigt med alla ljus. Ändå känns det väldigt tungt ibland. Jag sa att alla helgons dag kan infalla 31 okt - 6 nov. Pappa skulle ha haft födelsedag 4 november.
 
Det betyder att vissa år, 2006 t.ex, så inföll den kollektiva sorgedagen på pappas födelsedag. När vi var där för att tända ljus till honom så var alla andra där för att "man skulle".
 
Andra år har vi varit där på helgen för att vi inte har haft tid på vardagen. Jag åker till Brännkyrka imorgon eller på tisdag. Jag får se vad som blir smidigast.

Kommentera

Publiceras ej