Sedan 1,5 år tillbaka har jag hjälpt en familj på Djursholm med barnpassning. Den yngsta (nu 6 år) är min lilla solstråle som idag visade väldigt gullig omtänksamhet!

Jag har förklarat det här med malignt melanom som att jag har en hudsjukdom som gör att det kan vara farligt för mig att vara i solen. Jag har sagt att det inte är bra för henne heller och att hon helst ska använda keps i solen, men försökt att inte skrämma upp henne för mycket. När hon frågar om det är smittsamt så säger jag att jag fått det av min pappa för att vi är i samma familj.

Idag när vi skulle gå till dagis hade jag en svart flecejacka på mig. Även om klockan bara var åtta på morgonen kände jag hur varmt det blev och drog upp ärmarna till trekvarts längd. 6-åringen drog ner ärmarna igen.

- Vadå, får jag inte ha uppdraget? frågade jag.
- Jag vill inte att du bränner dig! svarade hon då.
Förra veckan lät Cancerfonden fem stycken serietecknare illustrera sambandet sol - malignt melanom i sin blogg. Läs mer om serietecknarna där. Här är resultatet (ja, sex bilder, en tecknare bidrog med två serier):
 
Mina kommentarer om serierna:
Den första blev jag väldigt provocerad och nästan äcklad av tills jag insåg att det är precis samma reaktion som antirökkampanjer framkallar med äckliga monsterceller som springer runt i lungorna. Här springer de äckliga monstrerna runt ute på kroppen och folk vägrar att se dem!
 
Därefter följe väldigt informativt och hyttande med fingret. Det är lite av den bild jag försöker tona ner. Det är ju helt underbart att sola ibland och sjukt svårt att göra som man blir tillsagd om någon står och hetsar "Gör inte så!"
 
Däremot älskar jag bilden på Döden!
Där är tecknaren helt enkelt rakt på sak. Inget "håll dig i skuggan och gör si och så" utan bara ett rent och skärt MEN VA FAN DÅ LYSSNA OCH FATTA - SOLEN ÄR FARLIG!

 
Sitter inne vid huvudentrén på Karolinska Sjukhuset och väntar på syskonen för att äntligen få dem kollade av en hudspecialist. Oavsett vad som händer, jag tror inte att någon av dem har någon hudförändring som behöver opereras bort, så kommer de framöver vara inskrivna i systemet och veta vart de ska vända sig om de någon gång i framtiden upptäcker en misstänksam leverfläck. Det är bara dumt att vänta på att de ska dyka upp när det ligger så nära i släkten. Nu håller vi tummarna för att allt är topp.
leverfläckar, läkarbesök, våga kolla,