Syrran håller, som tidigare nämnt, på med ett skolprojekt om malignt melanom. Där jag medverkar som intervjuperson.

Nu hade hon hittat informaton om Bob Marley på Wikipedia, där det framkommer att han hade malignt melanom, i tån.
 
Man ska alltid vara källkritisk till Wikipedia. De säger till exempel att malignt melanom är "en form av hudcancer som nästan enbart drabbar ljushyade människor, och särskilt rödlätta, fräkniga personer med rött hår". Så är det inte! Dessa människor är i större riskzoon att drabbas, men det är inte nästan enbart dessa som drabbas!
 
Ett annat fel de skriver är: "Marley skulle komma att dö en förtida död i hjärncancer". Det framkommer därefter att det är malignt melanom i TÅN han haft. Och att tumören i HJÄRNAN är en av många metastaser (dottertumörer). Andra metastasdrabbade områden var lever och tarmar.
 
Så några förtydliganden: Malignt melanom är alltså en hudsjukdom, som kan uppstå var som helst på kroppen. På vem som helst (ljushyad, mörkhyad, gammal, ung) och risken finns att den sprider sig in i kroppen till vilket organ som helst.
Upptäcks cancern i tån, finns risken att den sprider sig hela vägen upp till hjärnan. Och då är det fortfarande hudcancer personen lider av och inte hjärncancer, bara för att tumören råkar växa i hjärnan.
 
Det finns inget bara i ordet hudcancer.
Mamma tvingas rensa sitt vindsförråd pga totalrenovering. Jag var idag där för att gå igenom mina saker. I en låda med pärmar, som jag till viss del kände igen som mina pärmar hittade jag även pappas gamla pärmar.

När man får ett cancerbesked ställer de flesta sig väldigt många frågor. Frågor som man både vill och inte vill ha svar på. Frågor som går och inte går att få svar på.

Det bästa och det värsta man kan göra i det läget är att söka efter information på Internet. Visst kan vissa frågor besvaras, men andra saker kan göra en väldigt upprörd.

Pappas pärmar innehöll bland annat hans Cancerfonden-utskrifter från 2001, när han fick sin diagnos."Varje år drabbas cirka 1500 personer i Sverige av malignt melanom. Antalet ökar kraftigt och är nu en av de tio vanligaste cancersjukdomarna". "De flesta som drabbas är över 55 år."
 
Pappa var knappt 42 år, och blev inte ens 47. Upprörande statistik som fortfarande skrämmer! Men den ökande siffran...
 
12 år senare skriver Cancerfonden så här :

"År 2011 fick 3 350 personer i Sverige malignt melanom. Antalet fall har ökat på senare år och sjukdomen är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet."

För en gång skull har KS skickat ut kallelse utan att jag har behövt ringa. Läkare MFN. Helt okej och inget att bråka om. Om de inte valt ett datum när jag är bortrest!
 
Det är väl fördelen med att ringa själv, att man kan justera vilka dagar som passar. Några dagar senare fick jag ett nytt brev med en ny tid (de var tvugna att ändra), då är jag fortfarande bortrest.
 
Jag ville vänta med att boka om tills resan verkligen var fastställd. Det är den nu så jag har just ringt (kl 8:53) och väntar nu på att de ska ringa upp, omkring klockan nio på förmiddagen. Uppdaterar strax.
 
---
 
Nu har de ringt upp (kl 8:58). Punktligt!
 
"Tyvärr har vi ingen annan tid för tillfället, så jag får se till att skicka en ny kallelse till dig när det dyker upp"!
 
"Ja, det är lungt, det går bra med maj månad eftersom det är sex månader sedan förra besöket... Se bara till så att det inte blir med doktor HB."
 
"Okej, jag antecknar det här".
 

Kändes bäst att poängtera det en extra gång. Jag säger det gärna så ofta som möjligt.