I boken finns det ett stycke där jag berättar kort om hudtyper och att en överläkare ville att jag skulle fylla i en blankett med några uppgifter om solvanor. Jag svarade att jag hade en hudtyp där jag brände mig sällan och ofta blev brun, men läkaren sa att eftersom jag är rödhårig och har anlag för hudcancer har jag en hudtyp som är bränner mig ofta och blir lätt röd. (Som sagt tydligare förklaring finns i boken nu orkar jag inte leta upp exakt hur det var). Det jag försöker komma fram till är i alla fall att sådana där appar som filmen visar är säkert jättebra... men då krävs det att man vet vilka uppgifter om sig själv man ska fylla i, och inte bara anta det man själv tycker verkar vettigt.
 
"Bara en liten stund till".
 
Jag solade mycket hemma i Sverige, på landstället utanför Katrineholm. Jag hade ingen app som plingade när jag hade solat en stund. Däremot en pappa som brukade påpeka att jag skulle lägga mig i skuggan. "Har du smort in dig?"
 
Det är skönt att sola. Det är det. Men det är bättre att låta bli. Och använd för guds skull inte solkräm som grillolja! Det ska vara ett kompletterande skydd där kläderna inte täcker, inte ett argument för att kunna pressa en stund till.
 
Pappa fick en bok i år. Förra året fick han en julgran, i år kändes det mer passande med en bok eftersom min bok är tilläggnad honom.

Hans paprika är totalt försvunnen. Jag hoppas verkligen att den här får stå kvar nu.

Hoppas du har det bra!Jag fick en kommentar för ett par dagar sedan av en Sophia.
 
"Nej! Det finns inget "bara" i hudcancer. Och du har så rätt i att det finns mycket missförstånd kring denna cancer. Det är inte ens så att primärtumören alltid sitter på huden. Jag har metastaser från ett malignt melanom som man inte hittat trots genomlysning av hela kroppen, utifrån och in. Melanomet kan sitta innuti kroppen, i tarmen, i ögat, var som helst som det finns slemhinnor. Till och med i hjärnhinnan finns melanocyter. Jag skulle önska att man kallade den här cancern för melanomcancer istället för hudcancer. Hos mig finns ingenting på huden. Det är förrädiskt."
 

Och visst är det så. Jag har hört det förut, att melanom kan sitta på andra ställen än just ute på huden.  På mina återkoller kollar de "hudkostymen". Är de noggranna kollar de hårbotten... Pappa gick på återkoller. De missade någonting. Det diskuterades om det kunde ha varit en leverfläck som opererades bort från foten som kan ha varit den primära... men tänk om primärtumören aldrig upptäcktes för att den helt enkelt inte satt utanpå huden? Tänk om det faktiskt aldrig var BARA hudcancer, utan att det även var cancer inne i kroppen (redan innan spridningen till lever, buk och lunga osv alltså).
 
Pappa brukade till exempel säga att han borde skaffa läsglasögon. För att han höll på att bli gammal (45 år). Kanske var det inte åldern som försämrat synen, utan istället något melanom?
 
Jag vet att det är frågor som aldrig går att få svaret på. Var primärtumören faktiskt satt. Men det gör det inte mindre läskigt att veta att det kanske var därför som hans återkoller inte hjälpte. För att det inte var BARA hudcancer...