Syrran håller, som tidigare nämnt, på med ett skolprojekt om malignt melanom. Där jag medverkar som intervjuperson.

Nu hade hon hittat informaton om Bob Marley på Wikipedia, där det framkommer att han hade malignt melanom, i tån.
 
Man ska alltid vara källkritisk till Wikipedia. De säger till exempel att malignt melanom är "en form av hudcancer som nästan enbart drabbar ljushyade människor, och särskilt rödlätta, fräkniga personer med rött hår". Så är det inte! Dessa människor är i större riskzoon att drabbas, men det är inte nästan enbart dessa som drabbas!
 
Ett annat fel de skriver är: "Marley skulle komma att dö en förtida död i hjärncancer". Det framkommer därefter att det är malignt melanom i TÅN han haft. Och att tumören i HJÄRNAN är en av många metastaser (dottertumörer). Andra metastasdrabbade områden var lever och tarmar.
 
Så några förtydliganden: Malignt melanom är alltså en hudsjukdom, som kan uppstå var som helst på kroppen. På vem som helst (ljushyad, mörkhyad, gammal, ung) och risken finns att den sprider sig in i kroppen till vilket organ som helst.
Upptäcks cancern i tån, finns risken att den sprider sig hela vägen upp till hjärnan. Och då är det fortfarande hudcancer personen lider av och inte hjärncancer, bara för att tumören råkar växa i hjärnan.
 
Det finns inget bara i ordet hudcancer.

2 kommentarer

Sophia

03 Dec 2013 11:26

Nej!
Det finns inget "bara" i hudcancer. Och du har så rätt i att det finns mycket missförstånd kring denna cancer. Det är inte ens så att primärtumören sitter på huden. Jag har metastaser från ett malignt melanom som man inte hittat trots genomlysning av hela kroppen, utifrån och in. Melanomet kan sitta innuti kroppen, i tarmen, i ögat, var som helst som det finns slemhinnor. Till och med i hjärnhinnan finns melanocyter. Jag skulle önska att man kallade den här cancern för melanomcancer istället för hudcancer.
Hos mig finns ingenting på huden. Det är förrädiskt.
Sophia

Svar: Hej! Tack för din kommentar. Har varit inaktiv pga jobb... hur som helst fick det här mig att tänka... jag har också hört om melanom i slemhinnor... kopierar delar av din text i ett nytt inlägg...
Hoppas du mår bra trots omständigheterna! Kram
Malin Lundgren

Sophia

03 Dec 2013 11:29

Bara en justering: jag avsåg att skriva: det är inte ens så att primärtumören ALLTID sitter på huden ...

Kommentera

Publiceras ej