Igår bloggade Cancerfonden om ny statisitk som visar hudcancerns ökning. Jag lägger därför nu för första gången ut ett helt kapitel ut boken "Det finns inget bara i ordet hudcancer". Det är ett kort kapitel, men handlar om självkontroll. För att veta vad man letar efter när man kollar sin egen hud.

 

Kapitel 16 – Den Fula Ankungens ABC

 

I bland annat Kanada, när man pratar om hudcancer, brukar uttrycket Ugly Duckling Rule komma upp. Det handlar om självkontroll för att på egen hand upptäcka hudcancer. Mina leverfläckar upptäcktes genom att vi visste hur ”fula fläckar” ser ut. När jag visade dem för husläkaren på vårdcentralen såg han också att de inte såg bra ut. Andra fläckar som har opererats bort har också tagits på grund av den fula ankungeregeln.

 

Att hålla utkik efter (även kallad ABCDE-regeln):

A som i Asymmetry (asymetri):

  • att den ena hälften är av annan storlek än den andra hälften.

B står för Border (gränser):

  • att leverfläcken är ojämn i kanterna och ser utsmetad ut.

C är Colour (färg):

  • den har olika färger, till exempel är mörkare eller svart på en bit

D innebär Diameter (storlek):

  • många melanom är över 6 mm när de upptäcks. Mitt var 4 mm.

E betyder slutligen Evolution (utveckling):

  • har den ändrats över tid? Storleks- eller färgmässigt?

 

Den fula ankungen är helt enkelt den leverfläck som sticker ut från mängden och som skiljer sig mot de andra.

 

Denna typ av självkontroll borde vara lika självklar som att tvätta håret. Visst att man kanske behöver en sambo, mamma eller syster som kan hålla koll på de ”döda vinklarna” på ryggen. Men annars är det relativt enkelt att ha någon form av självuppfattning. Stora speglar går också bra. Fördelen med hudcancer är trots allt att den börjar på huden. Den är synlig. Det gäller bara att veta vad man letar efter och att våga kolla hos en läkare om man är det minsta misstänksam mot någonting!

Kommentera

Publiceras ej